Header

Hit ljeta za kojim lude tinejdžeri je vulgaran i degradira žene!

Većina današnjih hitova na omotu singla ili albuma ima oznaku “Parental Advisory Explicit Content”. Ovo je oznaka da tekst pjesme sadrži eksplicitan sadržaj i to je ujedno alarm za roditelje, ako planiraju da puste ili kupe ovakav sadržaj svojoj djeci.

Svake godine imamo pjesmu koja se nalazi na listi za odstrel. Ovog puta je sa malim zakašnjenjem pjesma “Swalla” Jasona Derula u saradnji sa Nicki Minaj proglašena za Sotonu među svjetskim hitovima.

Kako se obično i događa – ljudi ne slušaju tekst i više su fokusirani na muziku i sladunjavi beat. Neko je konačno pročitao tekst i ostao u šoku. Trenutno se na YouTube-u vodi debata kako je moguće da se ovakav sadržaj pušta na radio stanicama. Sam naziv numere “Swalla” jasno ukazuje da je tematika pjesme oralni seks. Jedina razlika između ovog hita i ostalih poznatih numera je ta što je pjesma Jasona Derula manje suptilna i ne sadrži “ružne riječi”.

Lana del Rey, Madonna, Rihanna i Beyonce mnogo su puta pjevale o oralnom seksu, ali sa korišćenjem metafora.

Da li je pjesma Jasona Derula toliko užasna? Da prevedemo tekst, može?

Ljubav je u raznim bojama,
Volio bih da ih probaš sve večeras,
Ne, nemam planove za veče,
Možeš da povedeš sve svoje prijatelje,
Kunem se da su svi moj tip,
Djevojke, da li ste žedne?
Uzmite gutljaj, jer večeras vas služim!

(refren u kojem se ponavlja glagol swalla (gutati) i shimmy – odnosno, mrdanje, cimanje)

Dio u kojem repuje Nicki Minaj prepun je slenga koji aludira da “opasne djevojke ne gutaju”, i priča se nastavlja o njenoj “vadžej-džej” i “ogromnim lješnicima”. Da sumiramo, tekst je prepun seksualnih perverzija, ali nigdje se ne izgovara “ružna riječ” što je ovakvoj numeri omogućilo pristup radio stanicama i širokim narodnim masama. Da li je to prihvatljivo? Nije. Zašto?

Zato što poslednji singl Ke$he “Woman” u kojem u refrenu izgovara “I’m motherfucking woman” je zabranjen na radio stanicama, iako pjesma pjeva o ženskoj snazi, kao i o tome da ne voli muškarce koji imaju potrebu da šalju pića u klubu i da ih dodiruju oko struka kao da su njihovo vlasništvo.

Ali, zato je dozvoljeno da “Swalla”, pardon, “Gutanje” sa svih strana dopire. Žene koje se bore za svoja prava nisu kul, ali zato degradirana žena jeste.

Dobro došli u licemjerni svijet.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Možda će vam se svidjeti i ovo...

1